Riktig hund for deg?

Eller – ER hund riktig for deg? Alt for ofte møter jeg fortvilte eiere med ulykkelige hunder, og hundeeiere som alt for sent har innsett at det å ha hund ikke var fullt så enkelt som de trodde. Hvis eieren dessuten ikke har gjort hjemmeleksen sin og har valgt rase bare etter utseende, fra en useriøs oppdretter, ikke har gått på hundekurs og ikke har lært å tilgodese hundens behov – da ender de fort opp i hundepsykologens sofa …

Som kommende hundeeiere er disse spørsmålene viktige å stille seg:

  • Hvorfor vil jeg ha hund?
  • Har jeg kapasitet til å ha hund?
  • Vet jeg hva som kreves av meg for å være en god hundeeier?
  • Hunden er menneskets beste venn – er jeg klar til å bli hundens beste venn?

Når du kan svare «ja» på disse spørsmålene, øker du sjansen for å få det hundeholdet du drømmer om. Denne artikkelen hjelper deg med å finne svarene.

Hundens behov og ditt ansvar

Forskjellige raser har forskjellige behov, og det er ditt ansvar å tilgodese disse. Hunder trenger flere stimulanseøkter hver dag, de trenger å løpe løse, de trenger å leke med kompiser, de trenger selskap, de trenger å gå på kurs, og de trenger bra mat og riktig utstyr. Er du klar til å ta ditt ansvar, ofre din tid og dine penger for å tilgodese din hunds behov?

Det er ditt ansvar når valpen kommer i hus å venne den til sitt nye hjem, og bli trygg der. Valpen trenger miljø- og sosial trening, den trenger å bli renslig, den trenger å gå på kurs og den trenger å trenes til å være alene. Først når valpen er seks måneder gammel har den fysisk og mental kapasitet å være alene lenger enn korte perioder, og som voksen skal den ikke være alene mer enn tre til fire timer per dag. Hunden er ikke voksen før den er ca to år gammel, og frem til da er det ditt ansvar å lære den det som trengs for å passe godt inn i samfunnet. Du må være i en fase i livet der fremtiden er forutsigbar, og det er liten risiko for at du må omplassere hunden på grunn av plutselige forandringer.

Har du tid og kapasitet å gi din hund et trygt liv de kommende 15 årene?

Det er ditt ansvar å tilgodese hundens behov for stimulans, uansett vær og uansett dine egne behov og dagsform. Hunden trenger fysisk stimulans der den får løpe fritt i skog og mark, og bruke hele kroppen for å bygge opp muskler og forebygge skader. Den trenger mental stimulans i form av snuseturer, bruke hodet sitt og lære nye ting. Den trenger sosial stimulans der den får leke med sine hundevenner i trygge omgivelser.

Har du tid og kapasitet å gi din hund et stimulerende liv de kommende 15 årene?

Det er ditt ansvar å passe på at din hund er frisk og har det bra. Den trenger regelmessige besøk hos veterinæren, og du må ha forsikring i tilfelle noe alvorlig skjer. Den trenger bra mat, riktig utstyr, massevis av leker og godbiter. Kan du ikke ta med hunden din på jobb, og ikke har familie eller venner som kan hjelpe med pass, så trenger du å betale for en seriøs hundelufter eller dagpass. Kanskje er det en pelshund som trenger å bli stelt regelmessig eller, er det en hund som trenger klær når det blir kaldt.

Har du nok penger å ta vare på hunden din de kommende 15 årene?

Innkalling

Velg riktig rase

Sofagris eller Sporty Spice? Å velge en rase som passer din livsstil er en avgjørende faktor for å sikre dere et godt liv sammen. Liker du å gå lange turer i skog og mark, så ønsker du en hund som har et høyt behov for fysisk stimulans. Liker du å sitte på café i byen så ønsker du en hund som har lavt behov for mental stimulans. Vil du at hunden din skal være din kamerat i hverdagen, så ønsker du en selskapshund, og vil du konkurrere i hundesport så ønsker du en brukshund.

Siden alle hunderaser fra begynnelsen er avlet frem for på forskjellige måter å arbeide for oss, så er det viktig å se på hva rasen egentlig er egnet for, og om det passer det hundehold som du har tenkt deg. Ulike raser har ulike behov for fysisk stimulans, mental stimulans, sosial stimulans og pelsstell.

Er det en samarbeidsvillig hund så er den ikke bare lettlært, den trenger også å lære nytt hele tiden. Er det en selvstendig rase, er den enklere å trene til å være alene, men du må passe på at den ikke stikker av så snart den får mulighet. Er det en rase som er avlet til å varsle, så kommer den å bjeffe når det ringer på dørklokken. Er det en rase som er avlet til å jakte så kommer den å jakte, og er det en rase som er avlet til å gjete så vil den ikke mye annet enn å gjete alt som beveger seg.

Alle raser har sine fordeler og ulemper, så velg den rasen som har flest fordeler for deg, og hver forberedt på å trene på eller tolerere ulempene.

Eksempler på raser med høyt behov for stimulans (for deg som har hatt hund før, og ønsker å trene hund daglig): Border Collie, Schäfer, Nova Scotia Duck Toller Retreiver, Belgisk Fårehund, Australian Shepherd, Husky

Eksempler på raser med middels behov for stimulans (for deg som vil trene din hund, men kanskje ikke hver dag): Dansk Svensk Gårdshund, Dverg/Mellom Puddel, Shetland Sheepdog, Dverg/Mellom Schnauzer, Labrador, Golden Retreiver

Eksempler på raser med lavt behov for stimulans (for deg som vil ha hund mest som selskap): Bishon Frisee, Havanais, Bolognes, Italiensk Mynde, Løwchen, West Highland Terrier, Malteser

Det er ofte enkelt å motivere en rase med lavt behov for stimulans til å like trening og tur. Men raser med høyt behov gir deg ikke noe valg: du må tilgodese behovene for at hunden ikke skal bli understimulert og utvikle problematferd. Har du aldri hatt hund før, eller er usikker på hva som passer deg, velg en rase med lavt behov for stimulans for å gjøre det enkelt for dere begge.

Hvis du tenker på en rase som ikke er nevnt her, se etter den samme rasegruppen, og les på om den. Raser i samme rasegruppe har ofte ganske så like krav på stimulans, men det kan også finnes andre individuelle behov for rasen – så les på nøye!

Loppan&Mowgli

Velg riktig oppdretter

Når du funnet deg en rase, så kommer neste viktige valg – riktig oppdretter. Det er her grunnlaget for hundens liv legges, og det kreves masse tid, kunnskap og engasjement fra oppdretteren for å få det til. En seriøs oppdretter vil alltid sørge for å holde avlslinjene friske, beholde raseegenskapene, gi valpene nødvendig sosial- og miljøtrening samt velge sine valpekjøpere med omhu.

Du vet du funnet en seriøs oppretter når de på første møte får deg å føle deg som du er på jobbintervju. Hvis du passerer nåløyet som kjøper, så settes du opp på venteliste, og oppdretteren velger valp for deg. Du skal også få lov å se hjemmet der valpene vokser opp, hilse på tispen for å se at hun har det bra, følge valpens oppvekst og få oppfølging av oppdretteren hele hundens liv.

Kjøp aldri en valp fra noen du ikke vet hvor bor, som leverer valpen til deg eller som du ikke kan kontakte igjen. Kjøp aldri en valp fordi den er så søt, fordi det er en motehund eller fordi du føler du må redde valpen fra et dårlig liv. Hver gang dette skjer støttes useriøs avl, som resulterer i at det avles frem enda flere valper fra dårlige forhold! Vær kritisk, be om anbefalinger fra tidligere kjøpere, sett krav til korrekt kjøpekontrakt der oppdretteren tar sitt ansvar, og veterinærattest som beviser at de nødvendige undersøkelser og vaksineringer er gjennomført.

Tenk på: kjøper du en blandningsrase så har du ingen garanti for hverken fysiske eller mentale egenskaper, og du har liten mulighet til å forberede deg på hvordan hundeholdet kommer å bli. En blandningsrase skal være markant billigere enn en renraset hund, fordi ikke noe av det kostbare forarbeidet er gjort.

Velg riktig kurs

Så er valpen endelig i hus, og dere skal legge grunnlaget for hvordan livet sammen skal bli. Det er din oppgave å basere forholdet mellom deg og valpen på forståelse og tillit, grunnlagt i kunnskap og respekt. Dette får du hvis du velger seriøse aktører med oppdatert kunnskap til å hjelpe deg – på kurs, hos veterinær og i dyrebutikken.

Det kan være langt mer krevende med valp enn du har forestilt deg – valpen tisser, den biter, den stjeler, den hopper, den bjeffer og den sover sjelden når du vil den skal sove. Du trenger veldig mye tid, tålmodighet og forståelse for at dette er naturlig hundeadferd, og kyndig hjelp med hvordan du skal hjelpe valpen få utløp for sin atferd på en naturlig måte.

Hvis du gjort hjemmeleksen din så har du allerede vært på teoretisk valpekurs før valpen kommer i hus, og du har sikret deg en plass for videre praktisk trening. Det er aldri for tidlig å starte valpekurs, men det er viktig at du er like nøye med å velge kurs som da du valgte rase og oppdretter. Du ønsker et kurs der instruktørene har oppdatert utdannelse, der de ikke stiller for høye krav til valpen (eller deg), og som bruker moderne treningsmetoder uten straff og korrigering. Det aller viktigste er sosial- og miljøtrening, ro og samarbeid, i små grupper med individuell oppfølging.

Er du i minste tvil om kapasiteten til instruktøren – spør hvor de har utdannelsen sin fra, og om filosofien er basert på tradisjonelle eller moderne metoder. Føler du at valpen (eller du) ikke blir behandlet med respekt eller ikke har det gøy – si ifra at du ønsker individuell hjelp med moderne og enklere øvelser. Hører du utdaterte kommentarer som att “du er sjefen!”, “du må ta hunden!” eller “la dem ordne det opp selv!” – krev pengene tilbake og bytt til ett kurs med moderne metoder.

RoxyBand

Omplasseringshund

Har du hatt hund før, og ønsker å hjelpe en hund i nød, ta gjerne en omplasseringshund istedenfor å kjøpe valp. Men tenk på at omplasseringshunder ofte krever mer av deg som eier siden de eventuelt blitt omplassert på grunn av problematferd, kanskje ikke blitt godt nok tatt vare på hos forrige eiere, eller blitt utrygge på grunn av omplasseringen.

Velg en omplasseringshund som du kan se, og bruke tid med før du bestemmer deg. Dette for å forsikre deg om at dette er en hund du klarer å ta vare på så den slipper å bli omplassert ytterligere en gang. Ikke velg en omplasseringshund fra utlandet. Da risikerer du å få en hund som er syk eller traumatisert på grunn av tidligere erfaringer, lang forvaring i utrygge omgivelser og lange transporter.

Hvis denne artikkelen ikke har avskrekket deg fra å få deg hund, da er du sannsynligvis en god kandidat som hundeier med hundens vel i første rekke, og jeg ønsker deg et fantastisk hundeliv!

Del gärna vidare
GoodDog Contact
©2024 Gooddog.no - All rights reserved