Kler hunder klær?

Etisk eller estetisk – mange hunder bør ha klær på seg deler av året, men hvor går grensen mellom nødvendig, funksjonelt og regelrett dyreplageri?

Norsk nakenhund

Hvor mange raser av de du ser på gaten er egentlig avlet for å leve under nordiske værforhold? De fleste raser behøver ekstra hjelp når det blir kaldt ute og salt på bakken, men også omvendt. Manger raser blir for varme om sommeren siden de egentlig er avlet for å leve i arktisk klima, eller solbrente fordi de ikke lenger har naturlig pigment. Det er alle hundeeieres ansvar å gripe inn og hjelpe hundene som behøver beskyttelse for vær og vind!

Når jeg ser en Chihuahua komme trippende bortover fortauet, og kjemper seg frem mellom hauger av snø og salt fire ganger sin egen høyde, da kan jeg ikke la være å lure på hva vi tenkte da vi flyttet den lille stakkaren – ikke bare ca + 40˚ nordover fra opprinnelsen i Mexico, men også ca -40˚  celcius i temperatur! Selvfølgelig behøver både den og mange andre hjelp til å overleve en vinterdag i nord.

 

Sol, salt, snø og storm!

• Nakenhunder og hvite hunder behøver, akkurat som oss, beskyttelse mot å bli solbrente ved hjelp av for eksempel en t-skjorte.

• Avl har skapt mange ulike typer pels uten naturlig beskyttelse, og det kan bli kaldt for en hund som blir våt inn til skinnet. Bruk gjerne et regndekken når det høljer ned, og gå i litt høyt tempo for å holde varmen.

• Valper skal naturlig fødes  om våren når det blr varmt, og nesten alle behøver litt ekstra varme om de fødes på andre tider av året. Valper har ikke utviklet en funksjonell pels eller regulering av kroppstemperaturen.

• Det er kaldere nede ved bakken enn i luften, så små hunder opplever det kaldere enn du gjør. Frossen asfalt er mye kaldere enn snø!

• Korthårete hunder har ingen naturlig isolering og behøver beskyttelse både mot varme og vind, men også langhårete hunder kan ha dårlig underull og behøve dekken.

• Til og med en hund som holder seg varm på tur kan behøve et varmende teppe i bilen, ellers kan den fort bli kald og stiv når den går rett fra høy puls til å ligge stille i en kald bil. Tenk på at det ikke er like varmt bak i buret som foran der du sitter med rumpevarmer og ytterklær.

• Og når vi snakker om bil; har du sett hva salt gjør med bilen din? Gjett hva det gjør med nakne hundepoter…. Smør inn potene med fett, skyll av etter tur – og er det riktig ille, bruk potesokker eller sko.

Håndteringstrening

Alt av halsbånd, seler, klær og potesokker skal trenes inn med forsiktig trening. Det er veldig unaturlig for hunden å ha på seg saker og ting. Er man uforsiktig og tvinger hunden, utvikler den raskt redsel eller fobi for å bli håndtert. Skjer dette, viser hunden tydelig at det er ubahagelig og oppfører seg stelt = sta? og usikker, og den føler seg spesielt utsatt i nærheten av andre hunder. Det kan til og med gå så langt at det blir farlig for den som håndterer dersom hunden synes det er så ubehagelig at den begynner å beskytte seg ved å bite.

Start håndteringstrening med valpen i ung alder, venn den til at du kan tre ting over hodet dens, ta på potene og løfte dem forsiktig. Når den er trygg på deg så gjør gjerne den samme treningen med «fremmede», så hunden venner seg til å bli håndtert hos veterinær og i butikk. Om du har en forsiktig hund, pass på at det alltid er du, og ingen andre, som tar på seler og klær.

Her har du videos på hvordan du trener din hund å like å ta på klær!

Form og funksjon

Like viktig som håndteringstrening er at du velger produkter med riktig passform og av god kvalitet til din hund. Siden hunder kommer i alle størrelser og fasonger er det viktig å prøve seg frem til hva som passer best. Dårlig passform kan fort føre til skader. Er du usikker så gå til en butikk med godt utvalg og be om hjelp.

Om du, etter god håndteringstrening og nøye valgt passform, velger et rosa dekke i stedet for jaktgrønt, er det så klart din personlige smak og ikke noe som skader hunden! Akkurat som du selv koster på deg noe ekstra fint av og til, så kan du selvfølgelig gjøre det – med forbehold om at det er til hundens beste.

Dekkenet skal først og fremst dekke brystkassen for å holde hjertet og lunger varme. Tispene liker et dekken som dekker magen, men en hane kan skal ha et dekken som ikke tisses på. Lange ben er sjelden nødvendig. Det er bedre å klippe ned pelsen på bena om det fester seg mye snø, enn å tvinge hunden til å gå i heldress. Pass ekstra godt på øretuppene, haletuppen, brystvorter og pung – ofte utsatt for frostskader.

Hundens behov, ikke ditt eget

Det er høyst unaturlig for hunden å ha på seg ballkjole, bikini, tiara og solbriller. Pynteklær hører IKKE til under forbeholdet om hundens beste! Det er ingen hensikt at vi, på bekostning av våre hunder, kler dem ut fordi det er søtt eller morsomt.

Det er egoistisk og rent dyreplageri å ta på en hund klær som ikke har en funksjon. «Canine Couture» har blitt så populært i visse kretser at dyrebeskyttelsesforeninger rundt omkring i verden jobber for å få til en lovgiving som forbyr slikt dyreplageri.

Dog-owners-dress-pets-face-prosecution, Daily Mail

Om du av en eller annen grunn ikke har vokst fra perioden da du som barn synes det var morsomt å kle på dukker og kosedyr … Kjøp en ny Barbie, ikke en hund.

«Men min hund elsker å vise seg frem!»

Min personlige mening er at der er like trist med mennesker som eksponerer sine hunder for å få oppmerksomhet ved å farge pelsen eller kle dem ut, som det det er med foreldre som får sine oppsminkede barn til å opptre på såkalte «pageant shows».

Begge situasjonene baserer seg kun på egoistiske hensikter uten hensyn til det individet som gjør dette ufrivillig.

Ja – hunden elsker vår oppmerksomhet og godvilje – og om den eneste måten å få dette på er å ha på seg merkelig utstyr, så føyer hunden seg etter det. Men dette er ingen unnskyldning for at hundeeieren ikke skal tilgodese  hundens naturlige behov for stimulans og oppmerksomhet.

Det finnes ingen hund som velger å gå i bunad ned Karl Johan på 17. mai framfor å få gå en tur i skogen. Ikke la menneskelige behov overskygge hundens gode natur.

Veiledning

Råttan, Dvergpinscher: Termogenser og Back On Track-dekken når gradestokken kryper under null. Regnklær om det er under 15 varmegrader. Varmedekken i bilen hele vinteren.

Ralph, Mini Aussie: regnjakke om det regner kraftig. Varmedekken i bilen på kalde vinterdager.

Loppan, Griffon Petit Brabançon: Termogenser eller Back On Track-dekken når gradestokken kryper under null. Varmedekken i bilen hele vinteren.

Del gärna vidare
GoodDog Contact
©2024 Gooddog.no - All rights reserved