Farlig Flexiline

I løpet av de siste årene har hundeverdenen blitt rammet av et produkt som etter min mening burde selges med en utførlig bruksanvisning. Den blir ellers potensielt farlig, en latmannsløsning og en stor problemskaper. Her kommer flere eksempler og forklaringer på det jeg anser være problematisk ved uansvarlig bruk av flexiline. 

retractable-leash

Latmannsløsning

Hvorfor bruker folk flexiline? Som oftest er det fordi de ikke stoler på at hunden kommer på innkalling. Derfor blir flexilinen en enkel løsning for de som ikke orker å trene på å gå i bånd, avstandssamarbeid eller gå lange nok turer. Om du heller bruker noen uker på å trene på dette, får du en både lykkeligere hund og en tryggere tur – resten av livet deres sammen.

Det er ditt ansvar som hundeeier å passe på at hunden får nok spennende turer, får springe løs i sikre omgivelser og sosialisere trygt med andre hunder. I perioder med båndtvang er det viktig å kompensere mangel på løping med stimuli på andre måter og økt mental aktivisering, for eksempel søk og spor, så hunden blir sliten og fornøyd.

Hunden lærer seg å dra i bånd

Hva skjer når hunden trekker bort fra deg og du bruker flexiline? Jo, linen ruller seg ut, hunden kommer seg lengre bort fra deg og frem til flekken/hunden/mennesket den vil bort til. Det lønner seg altså å dra, og hunden lærer seg at det er slik dere går på tur. Dette er IKKE kompatibelt med senere å kreve at hunden skal gå pent i bånd. Hvordan skal hunden vite om det er 10 meter eller 1,5 meter som er den gjeldene båndlengden? Aller viktigst er det å tenke på dette når hunden er valp, da legges grunnlaget for forholdet deres og valpens innlæring. Valpen trenger å lære seg å gå på tur sammen med deg fordi det lønner seg, ikke løpe rundt med deg på slep. Tilgodese behovet for å løpe gjøres i andre situasjoner, og må tilgodeses før dere trener på å gå i bånd.

Null kontroll

Med hunden i flexiline har du liten kontroll over hunden din. Sjansen er stor for at du ikke rekker å trykke ned stoppknappen i tide når hunden kaster seg ut etter en katt på andre siden av gaten og ved et uhell risikerer hunden å ende opp rett foran en passerende bil. Heller ikke når hunden rykker ut mot møtende eller passerende hunder, folk som går, jogger eller syklister rekker du alltid å stoppe hunden. Hunden lærer raskt at en plutselig rush er teknikken som lønner seg om den vil være helt sikker på å komme frem til det ønskede objektet. Og bare tenk den negative (og potensielt skadelige) opplevelsen av å bli fisket tilbake som du haler inn en hund som kommet fo nære noe du innser, for sent, at hunden holde seg unna.

Farlig for hunden

Når du ikke har kontroll på hunden din og den kaster seg ut i trafikken er det selvsagt stor risiko for at uhell oppstår. Men ytterligere en viktig regel for et høflig hundehold er å også alltid spørre om det er greit før hunden får hilse på andre hunder. Ruser hunden frem til andre hunder, fordi den vet at det lønner seg siden du ikke rekker å trykke ned stoppknappen, kan vi lett få en kraftig motreaksjon fra den andre hunden som synes dette er særdeles uhøflig. Den andre hunden kan være syk, redd, ha løpetid eller rett og slett farlig, og skal derfor ikke hilses på uten tillatelse først.

Den klumpete boksen med håndtak ikke er spesielt behagelig, eller sikker å holde, og det skjer alt for ofte at folk mister den når hunden uventet trekker til i linen. Da smeller boksen i bakken rett bak hunden, og hunden løper av gårde i panikk, «jaktet» på av boksen som skramler på bakken bak seg. Dette kan resultere i at hunden løper langt av gårde, og risikerer ikke bare fysiske skader, men også mentale traumaer.

tangles-dog

Farlig for mennesker

Når hunden blir glad eller redd, vimser den gjerne rundt som en propell frem og tilbake mellom ben, sykler, bordben og stoler. Det er ikke uvanlig at linen surrer seg fast og velter overende både barn, gamle damer og møbler. Dette er selvsagt ubehagelig for de som dere møter og skaper unødvendig mye stress.

injuries-retractable-leash-1

Skader

Det er skremmende vanlig med skader i forbindelse med bruk av flexiline. Det aller vanligste er brannskader i hendene når hundeføreren i panikk tar tak i linen fordi stoppknappen ikke fungerer. Brannskader på bena er også en klassiker når folk står i veien og har bare legger når hunden kaster seg rundt i en skarp sving, Skader i ansiktet begynner å bli et stadig større problem siden flexiline nå også selges til store hunder, og linen har en tendens til å gå i stykker ved for sterk belastning. Når hunden løper i full fart løsner linen eller festet fra halsbåndet, og kommer tilbake som et prosjektil som skader øyne og ansikt.

Hunden har stor risiko for skader i nakken siden effekten og styrken av trykket blir enorm med et rykk i full fart på 15 meters avstand. Det er også vanlig at linen surrer seg fast rundt hundens ben og forårsaker skader. Husk at alt som festes ved hunden bør være elastisk så det ikke blir belastningsskader, som det også kan bli i sele. Et tryggt bånd med strikk er ikke det samme som flexiline da du fortsatt har full kontroll. I flexiline får du ikke til denne elastisitet da det blir full stopp, og eventuelle belastningsskader, som du trykker ned stoppknappen.

Når er det greit med flexiline?

Om du har en aktiv hund som er smittsom syk, skadet eller har løpetid, kan flexiline være et midlertidig hjelpemiddel. I trygge miljøer (uten trafikk, vil, andre hunder…) så kan en eldre, liten eller rolig hund gå i fleksiline. Flexilinen skal alltid festes i sele, ikke halsbånd. Se også til å feste en strikk i selen for å forebygge at det blir belastende rykk, disse får du kjøpt til store hunder og kan lage selv til små. Jeg skjønner at ingen kjøper fleksiline for å være uansvarlig, jeg skjønner det er et valg basert på for lite forståelse for de eventuelle riskoene. Men det er viktig at du nøye vurderer eventuelle fordeler mot de tydelige ulempene før du tar i bruk fleksilinen.

Løsningen

Bruk vanlig trygt bånd med en bit strikk og tren hunden til å gå sammen med deg i bånd, og komme på innkalling når den er løs. Dette er ikke naturlig for hunden, men helt klart noe den kan lære seg med belønningsbasert innlæring og litt tålmodighet. En smart løsning under innlæring og båndtvangperioder er å bruke en langline for å være sikker på at hunden ikke stikker av. Det positive med en langline er at den sleper i bakken uten motstand slik at hunden ikke har følelsen av å trekke, samt at linen ikke, som flexilinen gjør, er festet ved deg og derfor fastner rundt trær og busker.

Ta kontakt med en hundeinstruktør om du behøver treningstips eller flere råd.

Lenge etter jeg skrev dette har Flexi selv gått ut med en nettside med advarsler og instruksjoner. Den er nesten lengre enn denne bloggen – les selv her: Safety Precautions & Directions Flexi

Del gärna vidare
GoodDog Social:
GoodDog Contact
©2023 Gooddog.no - All rights reserved