Farlig Flexiline

I løpet av de siste årene har hundeverdenen blitt rammet av et produkt som etter min mening burde selges med en utførlig bruksanvisning. Det blir ellers ganske farlig, en latmannsløsning og problemskaper. Her kommer flere eksempler og forklaringer på det jeg anser som problem ved uansvarlig bruk av flexiline. 

retractable-leash

Latmannsløsning

Hvorfor bruker folk flexiline? Som oftest er det fordi de ikke stoler på at hunden kommer på innkalling. Derfor blir flexilinen en enkel løsning for de som ikke orker å trene på å gå pent i bånd, avstandslydighet eller gå lange nok turer. Om du bruker noen uker på å trene på dette, får du både en lykkeligere hund og tryggere tur – resten av livet deres sammen.

Det er ditt ansvar som hundeeier å passe på at hunden får nok lange turer, får springe løs i sikre omgivelser og sosialisere trygt med andre hunder. I periodene med båndtvang er det viktig å kompensere mangel på løping med økt mental stimuli på andre måter, for eksempel søk og spor, så hunden får bli sliten og fornøyd.

Hunden lærer seg å dra i bånd

Hva skjer når hunden trekker bort fra deg og du bruker flexiline? Jo, linen ruller seg ut, hunden kommer seg lengre bort fra deg  og frem til den flekken / hunden / mennesket den vil bort til. Det lønner seg altså å dra, og hunden lærer seg at det er slik dere går på tur. Dette er IKKE kompatibelt med senere å kreve at hunden skal gå pent i bånd. Hvordan skal hunden vite om det er 10 meter eller 1,5 meter som er den gjeldene båndlengden? Aller viktigst er det å tenke på dette når hunden er valp, da legges grunnlaget for forholdet deres og valpens innlæring. Valpen skal lære seg å følge deg fordi du er interessant, ikke dra rundt etter eget behag med deg på slep. DU tar initiativet til hvor turen skal gå, ikke valpen – men med flexiline blir det lett på valpens vilkår.

Null kontroll

Med hunden i flexiline har du ingen kontroll over hunden din. Sjansen er liten for at du rekker å trykke ned stoppknappen i tide når hunden kaster seg ut etter en katt på andre siden av gaten, og om ulykken er ute  havner den rett foran en passerende bil. Heller ikke når hunden rykker ut mot møtende eller passerende hunder, folk som går, jogger eller syklister rekker du å stoppe hunden. Hunden lærer raskt at et plutselig rykk er teknikken som lønner seg om den vil være helt sikker på å komme frem til det ønskede objektet.

Farlig for hunden

Når du ikke har kontroll på hunden din og den kan kaste seg ut i trafiken er det så klart stor risiko for ulykker. En viktig regel for klokt hundehold er også å spørre om det er greit før hunden får hilse på andre hunder. Ruser hunden frem til andre hunder, fordi den vet at det fungerer siden du ikke rekker å trykke ned stoppknappen, kan vi lett få en kraftig motreaksjon fra den andre hunden som synes dette er særdeles uhøflig. Den andre hunden kan dessuten være syk, redd, ha løpetid og skal derfor ikke hilse på.

Siden den klumpete boksen med håndtak ikke er spesielt behagelig, eller enkel å holde i, hender det ofte at folk mister den når hunden drar i linen. Da smeller boksen i bakken rett bak hunden, og hunden løper av gårde i panikk – med boksen som skramler i bakken bak seg.

tangles-dog

Farlig for mennesker

Når hunden blir glad eller redd, vimser den gjerne rundt som en propell frem og tilbake mellom ben, sykler, bordben og stoler. Det er ikke uvanlig at linen surrer seg fast og velter overende både barn, gamle damer og møbler. Dett er klart ubehagelig for både de som hilser på, og hunden, og skaper unødig mye stress.

injuries-retractable-leash-1

Skader

Det er skremmende vanlig med skader i forbindelse med bruk av flexiline. Det aller vanligste er brannskader i hendene når hundeføreren i panikk tar tak i linen fordi stoppknappen ikke fungerer. Brannskader på bena er også en klassiker når folk står i veien og har bare legger når hunden kaster seg rundt i en skarp sving, Skader i ansiktet begynner å bli et stadig større problem siden flexiline nå også selges til store hunder, og linen har en tendens til å gå i stykker ved for sterk belastning. Når hunden løper i full fart løsner linen eller festet fra halsbåndet, og kommer tilbake som et prosjektil som skader øyne og ansikt.

Hunden har stor risiko for skader i nakken siden effekten og styrken av rykket blir enorm med et rykk i full fart på 15 meters avstand. Det er også vanlig at linen surrer seg fast rundt hundens ben og forårsaker skader.

Når er det lov med flexiline?

Om du har en aktiv hund som er smittsom syk, skadet eller har løpetid, kan flexiline være et midlertidig hjelpemiddel. Flexilinen skal alltid festes i sele, ikke halsbånd!

Løsningen

Bruk vanlig bånd og tren hunden til å gå pent, og å komme på innkalling når den er løs. Dette er ikke naturlig for hunden, men helt klart noe den kan lære seg med positiv innlæring og litt tålmodiget. En smart løsning under innlæring og båndtvangperioder er å bruke sele og langline for å være sikker på at hunden ikke stikker av. Det positive med langline er at den sleper i bakken uten motstand slik at hunden ikke får  følelsen av å dra, samt at linen ikke, som flexilinen gjør, heves opp i luften når den blir farlig.

Ta kontakt med en hundeinstruktør om du behøver treningstips eller flere råd.

Lenge etter jeg skrev dette har Flexi selv gått ut med en nettside med advarsler og instruksjoner. Den er nesten lengre enn denne bloggen – les selv: Safety Precautions & Directions Flexi