Du er hva du spiser

Hva spiser egentlig hunden din?

Om man skal tro på sannheten i tittelen, ja da består jeg av bær, frø, grønnsaker og nøtter – det er det jeg baserer mitt kosthold på. For min egen del er jeg ikke bekymret når det kommer til hvordan og hvilke typer næring jeg får i meg. Det er jo faktisk mitt ansvar, og jeg har ingen problemer med hverken helse, vekt eller energinivå.

Men jeg har jo også ansvar for hva mine hunder spiser, og der finnes det ingen grenser for hvor bekymret jeg har vært! Jo mer man setter seg inn i saker og ting, desto mer komplisert har de en tendens til å bli. Der ute er det et hav av meninger, spekulative produsenter og mer eller mindre oppdaterte fakta. I denne artikkelen har jeg forsøkt å samle de nyeste funnene, og så klart min personlige erfaring.

Carnivor (kjøtteter) eller omnivor (alteter)?

Det er jo ingen tvil om at hunden stammer fra ulven, og ulven stort sett spiser ulike slag kjøtt. I enkelte tilfeller kan de spise vegetrarisk, for eksempel bær og røtter, men først og fremst får de i seg ytterligere vitaminer og mineraler ved å spise innvoller og bein.

Gjennom domestiseringen ser vi dog at hunden ikke lenger jakter på sin egen mat, men har lært seg å overleve på avfall fra oss mennesker, og den delen av maten består i stor del av karbohydrater. Forskning viser at denne tilpassingsevnen også er fysisk og at hundens fordøyelsessystem med tiden har utviklet seg, til forskjell fra ulvens, til å kunne bryte ned og ta opp næring av karbohydrater. Til tross for denne tilpassningen har hunden størst næringsopptak gjennom rent protein, og klassifiseres fremdeles som carnivor.

Rått eller tørt?

Så selv om hunden har tilpasset seg til å overleve på vårt matavfall – betyr det at det er den beste maten? Naturligvis ikke! Akkurat som oss, så får hunden det bedre av å spise rene, naturlige produkter av høy kvalitet, uten kjemiske tilsetninger og fargestoff. Og, akkurat som oss, får hunden det best når den spiser rå produkter i stedet for varmebehandlede. Når vi varmebehandler råvarene forsvinner ofte store deler av vitaminer og mineraler, fettet blir mer skadelig, ben blir porøse, proteinkjeder brytes ned og mister sin næringsverdi.

Akkurat dette er ofte problemet når det gjelder tørrfór. For å få lang holdbarhet varmebehandles alle ingrediensene for å lage et mel som til slutt inneholder så få naturlige næringsstoffer at de må tilsettes igjen, ofte gjennom kjemiske smak- og fargestoff.

I denne prosessen synker den biologiske verdien i proteinet fra en ønsket verdi på 85–100%, av og til så lavt som til 40%. For å holde kostnadene nede inneholder tørrfór i mange tilfeller en lav andel protein, av dårlig kvalitet og i mange tilfeller er det vanskelig å identifisere kilden.

Så for at du skal være sikker på at du og din hund faktisk får i dere det dere behøver: Unngå produkter hvor du ikke kan lese nøyaktig hva de inneholder og hvordan de er produsert.

Men veterinæren anbefaler jo tørrfór?

Mange veterinærer er sponset av en eller flere store tørrfórprodusenter, og de tjener penger på salg av tørrfór – og tragisk nok også på de sykdommene fóret er skyld i. Dette kan vi bare håpe er basert på mangel på kunnskap, ernæringslære er en veldig liten del av veterinærutdanningen, og ikke basert på den økonomiske vinningen syke hunder gir. Søk etter en veterinær med oppdatert kunnskap, og som setter hundens helse først.

Jeg vil teste råfór!

Så bra – bare se på disse dokumenterte fordelene:

• Blankere, friskere hud og pels.
• Renere tenner og bedre ånde.
• Lettere å holde vekten.
• Bedre fordøyelse.
• Mindre symptomer på allergier.
• Avføringen er fastere, mindre mengde og mindre illeluktende.
• Mer energi og bedre utholdenhet.
• Mindre unormal hyperaktivitet.
• Økt bevegelighet hos eldre individer
• Minsket eller eliminert behov for tannpleie hos veterinær.
• Generelt bedre allmenntilstand.
• Økt glede og stimulans gjennom variert kost.

Og det er enkelt! Her er guider fra og Bravo Rawdiet og Börja med Barf for å se hvor enkelt og trygt du starter med råfór. Du kan så klart bruke hvilken form for rå mat du ønsker, om du velger å kjøpe ferdige rå produkter for hund, eller billig kjøtt og fisk i frysedisken. Kanskje har du flaks og har venner som jakter eller at du og hunden din ganske enkelt deler på middagen. Så lenge maten er rå og av god kvalitet – så er løsningene mange!

2012-06-16 16.34.36

Myter

Råfór er kjempedyrt! – Feil!
Se en enkel økonomisk oversikt her, laget av Hundens Utbildningsakademi.

Det tar så lang tid! – Feil!
Ok, det kan ta noen minutter mer pr dag å preparere rå mat – den tiden får du tillbake i økt livslengde for din hund.

Rått køtt gjør hunden aggressiv! – Feil!
Naturligvis ikke, forklaring her av Gry Løberg.

Hunden må ha samme kost hver dag! – Feil!
Et fantastisk markedsføringstriks av de store tørrfórprodusentene for å beholde sine kunder. Husk – hunden er alteter og skal ha variert kost.

Du skal ikke gi hunden noe som starter med F! – Feil!
Det er om ben i fisk, fjærkre, fé og får er varmebehandlet at de lettere splintrer og blir farlige. Rå er de et naturlig næringsrikt tilskudd, og dessuten en effektiv måte å holde tennene rene.

Det finnes ingen bevis på at råfór er bedre enn tørrfór! – Sant!
Det finnes heller ikke bevis for at tørrfór er bedre enn råfór. MEN – det finnes mange bevis for at hunden er en carnivor, ikke en herbivor (planteeter) eller omnivor – så logikken er jo egentlig enkel.

Dårlig i magen! – Sant!
Din hund kan faktisk bli litt dårlig i magen av at vi varierer kosten, men det er vel også vi av og til, og er det ikke kronisk så er det vel ikke så farlig?

Der er ikke nok studier som viser at råforing er bra for hunden. – Feil!
Her er en artikkel på råforing med 92 referanser på studier rundt råforing.

Å tenke på

• For å unngå bakterieutvikling, oppbevar og behandle den rå maten akkurat som du gjør med din egen.

• Etter som hundene varierer i størrelse er det viktig at de ikke får ben som er for store og kan skade for eksempel tennene.

• Best resultat får du om du varierer med minst tre proteinkilder pr uke.

• 80% kjøtt / fisk / fjærkre, 10% ben og 10% innvoller er en god blandning.

• På grunn av feilaktig avl er enkelte raser overfølsomme for noen matsorter, prøv deg forsiktig frem og vær observant på hvordan hunden reagerer på råfóret.

• Har du en glupsk hund og vil forhindre at den sluker alt helt:
 – gi større biter mat som den må gnage på til den har fått i seg ca en porsjon.
 – server maten fryst
 – hold i maten mens hunden tygger

• Ettersom energiinnholdet kommer til å variere behøver du å regulere mengden mat. Så lenge mine hunder har midje, og jeg ser et par ribben, er energiinntaket passe. Om de blir litt tynne eller tykke, øker eller minsker jeg mengden mat en uke til midjen er normal igjen.

• Om din hund har noen form for sykdom eller går på medisiner, rådfør deg med (en oppdatert) veterinær.

• Unngå giftig mat som løk, hvitløk, sjokolade, druer, rosin.

GoodDog du er hva du spiser

Sånn gjør vi det

Med den informasjonen jeg har pr i dag er jeg ikke lengre så fanatisk på hva hundene mine spiser, så jeg varierer alle mulige bra råvarer. Ferdigpreparert rå hundemat som Vom og Hundemat stappet i en Kong, variert med kalkunstruper, slakteavfall fra slakteren på hjørnet og hele egg som jeg gjemmer som søk i skogen og ler godt av når jeg ser hvordan de tenker ut måter å få knekt dem på. Sesongvis får de det som blir til overs fra jaktlaget, i blant har de fest med en hel kanin, fugl eller fisk. De gnafser i seg gulrøtter og kålrot, slikker rene yoghurtboksene, åpner tomme melkekartonger og får den siste biten av brødskiven …

Det viktige for meg er at jeg ser at hundene har det fysisk bra, blir mentalt stimulert av måltidene, og fra mitt personlige etiske standpunkt – ikke bidrar til ytterligere kjøttproduksjon.

Finn den løsningen som passer best for deg og din hund!

Telefonsamtalen

Meg: GoodDog, det er Tess.

Stor Tørrfórprodusent (STP): Hei! det er STP her, vi ser at dere skal være med på messene i høst, og vil gjerne tilby et for dere fantastisk gunstig samarbeid!

Meg: Nei takk.

STP: Men, det innebærer gratis produkter, annonsering og sponsoravtale til deres fordel?

Meg: Nei takk.

STP: Har du allerede avtale med annen STP?

Meg: Nei.

STP: Ehhh, ja det her var jo uvanlig … Får jeg lov å spørre hvorfor dere ikke er interessert?

Meg: Absolutt! Jeg ønsker aldri å bli assosiert med et produkt, så åpenbart utviklet bare for å tjene penger. Valpefór med så dårlig tilpasset næringsinnhold at hunden utvikler livslange sykdommer som blant annet allergier, svekkelse av lever/nyrer, leddproblematikk og overvekt. Men, praktisk nok, har jo dere produkter for akkurat disse lidelser også! Sist, men ikke minst – selger man et produkt tilpasset innendørshunder, da står ikke etikk og dyrevelferd høyest på bedriftsfilosofien, gjør det?

STP: Ehhh, jo, ehhh – men veterinærer selger jo våre produkter!

Meg: Ja, hvem tjener mest penger på syke hunder tror du?

STP: … … … Ok, jeg ser ditt poeng. Jeg må tenke litt på det her. Takk for din tid!

Meg: Det skulle bare mangle.

Del gärna vidare
GoodDog Contact
©2024 Gooddog.no - All rights reserved