Er du en av oss badekarfeirere? En norsk studie viser at 25% av alle hunder lider av skuddredsel, så sjansen er stor for at du, akkurat som jeg, har feiret de siste 10 nyttårsaftene på badet. Som under beleiring – forberedt med mat, drikke, mac, hundegodbiter, Adaptilhalsbånd og eventuelle fornødenheter. Med radioen på høyest volum ligger vi der i badekaret, og leser på Facebook om alle festlighetene utenfor baderomsdøren…
Problemet jeg har er ikke å feire nyttårsaften i badekaret. Jeg prioriterer uten tvil mine edru hunder foran mine berusede bekjente. På slaget 24.00 ligger jeg heller varm i badekaret, enn å stå hutrende i alt for tynne festklær med snøslaps opp til knærne. Jeg tror mer på mine hunders løfter om fortsatt å være mine beste venner, enn jeg tror på en snøvlende venn som lover at NESTE år, da skal han bli en bedre venn. Jeg våkner heller på årets første dag i mitt eget badekar, frisk og uthvilt, enn i noen andres seng, sliten og trøtt. Jeg har egentlig ingen store problemer med å feire nyttårsaften i badekaret.
Problemet jeg har er å forstå hvordan så mange fortsatt fascineres av pyroteknikk, en over 1300 år gammel oppfinnelse. Det finns overveldende mange bevis på menneskers enfoldighet – og fascinasjonen over å sprenge ting i luften er unektelig en av dem. Det smeller og det spruter farger – hvor imponerende kan det egentlig være, sånn etter 10-årsalderen?
Problemet jeg har er å forstå hvorfor de ansvarlige i samfunnet ikke forhindrer at en relativt stor del av disse enfoldige menneskene, og 10-åringene, skades av fyrverkeri hvert år. I Sverige lykkes mellom 100 og 300 personer i å sprenge av seg selv og sine venner diverse kroppsdeler, så alvorlig at de må oppsøke legevakten. Behøver ikke disse individene, med helt åpenbart manglende selvoppholdelsesdrift, å beskyttes mot seg selv?
Problemet jeg har er at jeg ikke kan forstå hvordan den kortvarige gleden av å se himmelen flamme opp av allverdens kjemiske farger, trumfer de langvarige bivirkningene når kjemikaliene etter kort tid faller ned på jorden igjen – i drikkevannet vårt, og inn i kroppene våre. Cadmium, Aluminium, Barium, Strontium – tør du lese om hvordan de forgifter våres kropper?
Problemet jeg har er at jeg ikke kan forstå hvordan en storby som hvert år tilbyr fyrverkeri, kan forsvare å skyte 500 000,- rett opp i luften til glede for innbygerne, i stedet for å bruke pengene på hjelp til de som trenger det. Den norske befolkningen brukte 330 millioner kroner på fyrverkeri i 2012! Her har vi Ola Nordmann som jammen skal bevise at det er han som har områdets største og dyreste fyrverkeri, og for 5000 kroner får han den store gleden av å kjøre sitt 10 år gamle barn til legevakten med skader for livet…
Hva må prisen være, før vi forstår at den er for høy?
Problemet jeg har er at jeg ikke kan forstå hvorfor ingen bryr seg om alle studier på ville dyr, produksjonsdyr og husdyr som skremmes vettet av med fyrverkeri. Fugler flyr fra sine naturlige hekkeplasser, kyr i full panikk skades så de må avlives, skogsdyr skremmes til de grader at de forviller seg ut på veiene og forårsaker trafikkulykker.
Hvordan kan det ha seg at en fjerdedel av alle dyreelskere går og gjemmer seg i badekaret i stedet for å forsøke og stoppe fyrverkeriet?
(Husk at det kan være flere unnerliggende årsaker til lydfølsomhet, som generell frykt eller smerte, for sikker hjelp, ta kontakt med en oppdatert hundepsykolog.)
• Velg valp fra en seriøs oppdretter som bevisst unngår å avle på redde hunder, og som gjør den utrolige viktige jobben med å miljøtrene valpen til alle mulige lyder fra første dag. Fortsett jobben de første ukene valpen er hos deg.
• Med alder kan hunder, som før ikke hatt problemer, utvikle lydfølsomhet. Vær alltid sammen med din hund på nyttår for å ha full oversikt på hvordan den reagerer.
• Lær deg loven! Tillstånd för fyrverkerier Sverige Fyrverkeri – Gode råd og regler, Norge
• Skriv under på aktuelle kampanjer for regulering / forbud av fyrverkeri.
• De fleste lover om bruk av fyrverkeri reguleres kommunalt. Skriv et brev til din kommune om at du ønsker at de regulerer / forbyr fyrverkeri.
• Skriv till SKK/NKK og be dem ta sitt ansvar.
• Boikott forhandlere som selger fyrverkeri, skriv til dem og forklar din boikott.
• Gå rundt til naboene dine og be de være så snille og ikke sende opp fyrverkeri annet enn eventuelt mellom kl 22.00 og 00.00 på selve nyttårsaften. Ikke dagene før og etter. Spre også budskapet på Facebook og andre sosiale medier.
• Øk din hunds toleranse for skarpe lyder ved hjelp av lydtrening hele året. Bruk lyden av fyrverkeri og kinaputter på YouTube. Start med lavt volum (eventuelt i et annet rom) og øk gradvis etter hvert som du ser hunden kan slappe av.
• Tren eller lek det morsomste hunden vet samtidig som du spiller av lydene i bakgrunnen. Da får hunden raskere en positiv assosiasjon til lydene. Slutter hunden å trene/leke er volumet for høyt.
• Tren inn en trygghetsplass i det rommet dere normalt tilbringer kveldene. Plassen kan gjerne være dekket over, med åpningen slik at hunden ser deg. Assosier på forhånd at på trygghetsplassen dukker det stadig opp deilige tyggeben, godbiter og nye spennende leker, og der får man alltid være i fred. Forstyr aldri hunden når den er der, det skal være en plass assosiert med bare positiv trygghet.
• Husk å alltid ha hunden i sele og bånd/langline uken før og etter nyttårsaften. Mange hunder skremmes av smell midt på dagen, og springer seg vill i panikk. Pass på at hunden er chippet/har telefonbrikke på seg. Gå mest tur på dagtid.
• Konsulter veterinær angående stress- eller angstdempende medisiner, for eksempel Adaptil. Gi aldri hunden muskelavslappende medisiner, da blir den «fange i sin egen kropp» uten mulighet til å bli kvitt stresset.
• Gå aldri fra hunden alene i den perioden du er redd fyrverkeri sendes opp, ha den heller med på jobb eller se til at den har pass.
• Gå en lang tur på dagtid med hunden i sele og bånd, gjerne med rikelige mengder snutearbeid som søk- og sportrening
• Lyd- og lysisoler rommet hvor dere skal tilbringe kvelden. Dra for gardinene og sett på TV eller musikk på et filtrerende høyt volum.
• Ha alltid hunden i nærheten av deg, men oppfør deg så normalt som mulig. Ikke se på hunden for å sjekke om den reagerer på lyd og lys utenifra, bare fortsett med det du holder på med. Hunden kommer til å lese din reaksjon og selv reagere der etter.
• Unngå å fake såkalte «dempende signaler», de har ingen som helst bevist effekt. Mest sannsylig gjør du bare hunden mer stresset siden den opplever at du oppfører deg veldig unaturlig, og dessuten sender du signaler på at du er stresset selv.
• Lek og tren favorittaktivitene med hunden så lenge den synes det er morsomt.
• Pass på at dere alltid er i nærheten av trygghetsplassen, og om hunden velger å gå og legge seg lar du den være i fred.
• Eventuell bruk av «Thunder Shirt» skal bare være i korte perioder. Dette fordi det enda ikke finnes overbevisende studier på hvordan langvarig bruk påvirker hunden.
• Om hunden søker kontakt, klapp og snakk med den med rolig stemme. Er du rolig blir hunden rolig.
Ønsker dere alle et godt nytt år (og mindre grått nytt hår…).