GoodDog

Tre hver dag gjør hunden glad

For å holde hundepsykologen borte, og for å ha det bra, er det viktig at hunden får den daglige stimulansen den behøver. Både fysisk, mentalt og sosialt. Ved å planlegge turene du uansett går med hunden bedre, kan du kombinere disse med hundens behov, og på den måten effektivisere tiden og få en gladere hund. Tenk deg at hunden har batterier som må tømmes gjennom arbeidsoppgaver du gir den. Om du ikke gjør det så kommer hunden til å lage seg sine egne arbeidsoppgaver, og de er sjelden noe vi setter pris på: overdreven bjeffing, graving, jaging, vokting eller annen naturlig, men uønsket adferd. Per lov du faktisk gi hunden tre aktiviseringsøkter per dag – les mer her.

1) Snusetur

Å snuse er maksimalt stimulerende for alle hunder. De lever i luktenes verden og får det meste av informasjonen fra omgivelsene rundt seg gjennom nesen. Så å la hunden gå en tur hver dag der den får snuse så lenge den vil, på alle flekker den finner, er en enkel måte å få dekket dette behovet på. For eksempel kan du gjøre morgenturen til en langsom spasertur rundt i området dere bor, og la hunden lese lokalavisen, skrive pee-mails og poste på PelsBook. Hunden har, akkurat som vi, et stort behov for å oppdatere sin sosiale status og få med seg hva som skjer i reviret. Hvordan står det til med kompisen Fido, har Bella løpetid og hvor ble det av katten?!

Å la hunden få snuse ferdig og få «lest hele artikkelen» er viktig. Den må kunne få med seg all informasjon luktene har å gi, i stedet for å bli dratt bort derifra, akkurat som det å få lest en spennende tittel og ingress minsker stress og frustrasjon. Usikre hunder opptrer som mer trygge om de får med seg så mye som mulig av den informasjonen de andre hundene har gitt fra seg. Og en trygg hund lærer seg at den ikke må kaste seg mot flekken, for etterpå å stritte i mot stående som en krabbe for å unngå å bli slept videre. Tillatt snusing gjør turen mer givende og mer avslappende for både hund og  den tobente den går tur sammen med. Så ta med deg en kopp kaffe og la dagen starte i fred og ro.

Søk og spor

Om du bor i et område med en litt innholdsløs lokalavis så kan du øke stimulansen ved å legge egne søk og spor. Eller om du har litt dårlig tid; husk at 20 minutter effektiv søk- og sportrening tilsvarer en to timers tur – dette fordi det er snusingen som er den egentlige stimulansen. La gjerne hunden snuse fram frokosten sin ved at du sprer den ut i hagen eller en plass den kan konsentrere seg om å finne maten sin. Ville hunder bruker 95% av den tiden de er våkne på å finne mat for å overleve, om din hund sluker frokosten sin på to sekunder – hva skal den da bruke resten av dagen til?

Kantarell

2) Skogtur

Å få gå løs hver dag er en rettighet hunden har. Gjerne i skogen der den får bruke hele kroppen til å springe, hoppe, balansere, grave, utforske og nyte det naturlige miljøet. Hunder som går for mye i bånd og på asfalterte veier må hele tiden tilpasse seg til en unaturlig langsom og flat gangart. De utvikler dårlig muskelkapasitet og får ofte belastningsskader. Det er heller ikke naturlig for hunden å holde en jevn høy fart, så om du vil løpe eller sykle med hunden er det viktig at den er løs. Bare da kan den ha et naturlig varierende tempo som innebærer at den kan stoppe, snuse, trave, spurte om kapp, og så videre. På den tiden av året det er båndtvang kan hunden oppleve samme frihet med sele og langline.

Stress versus stimulanse

En tur uten snusing har liten verdi for hunden, så å slepe den etter seg bare fordi du vil jogge er kanskje ikke helt optimalt. Det er heller ikke spesielt konstruktivt å kaste ball eller pinne, da dette ofte trigger jakt- og gjeterinstinktet som stresser hunden til å produsere mer energi. Stress er ikke det samme som stimulanse! Det første skaper energi, det andre forbruker energi. Om ikke «hodet er på» lærer ikke hunden noe – og etter min mening er hundene våre alt for smarte til å bare springe etter pinner. Har du noen sinne sett hunder kaste pinner til hverandre?

Natur- og byagility

Om du nå ikke bor så nærme skogen kan du i stedet bruke parker og bymiljø til å utfordre hundens fysiske egenskaper. Tren hunden til å hoppe opp på stener, gå sikk-sakk i sykkelstativer, balansere på liggende trestammer og veisperringer, krype under benker og balansere på statuer. Bruk alt du kan tenke deg som agilitybane og belønn hunden for ferdighetene. Ikke bare får hunden mer fysisk og mental stimulanse – dere kommer også til å få massevis av positive kommentarer fra de som går forbi og ser på dere!

Passivitetstrening

Ikke glem at dere innimellom også må ta en pause hvor dere bare sitter på en benk, og ser på alt som skjer rundt dere, uten å reagere på det. Med denne passivitetstreningen lærer du hunden å slappe av i alle typer miljø, noe som også er nyttig slik at hunden kan være med på kafé, reise kollektivt, være med på besøk til venner og generelt takle stressende miljøer uten å oppleve det som negativt. Dersom hunden har vanskeligheter med å holde seg rolig når du begynner denne treningen, så gi den noe beroligende å gjøre som for eksempel en Kong fylt med noe godt den kan slikke i seg.

Base8003

3) Lek- og treningstur

Hunden har under domstiseringen blitt så avhengig av oss mennesker at den faktisk velger oss fremfor sin egen art, men det er fremdeles viktig å tilgodese dens behov for å få «prate hund» innimellom. Dette fordi de selvfølgelig har en helt annen type kommunikasjon med og stimulanse av å omgås andre hunder, spesielt i valpe- og ungdomstiden, pluss at det er viktig å beholde positive opplevelser med andre hunder. Vi vil jo ikke at de skal utvikle usikkerhet i hundemøter siden samfunnet rundt oss er fullt av hunder over alt.

Playdates med playmates

Dette innebærer ikke at hunden din skal spurte bort til alt som beveger seg på fire ben. Det er ikke naturlig for voksne hunder å takle nye møter med andre hunder hele tiden, de føler seg tryggest med faste møter med hunder de allerede har et forhold til. Avtal derfor playdates med playmates hunden liker, gå tur sammen eller møt opp på en fast plass i en park der de kan springe løse og finne på noe konstruktivt sammen.

Den viktige leken

Like mye som hunden behøver å leke med kamerater, vil den leke med deg! Glem ikke å herje, leke og være barnslig sammen med hunden. Mentalt og følelsesmessig er hunden som et barn hele livet, så det er viktig at vi oppfører oss som barn sammen med den. Her er det konstruktivt å bruke en pinne til å leke jaktlek; når du har pinnen jager hunden deg, og når hunden har pinnen jager du den. Finn en kongle som du så gjemmer, og så leter dere etter den sammen. Hvem finner konglen først?

En plastflaske kan brukes til å kjempe om. Du holder et godt tak i flasken og drar den mot deg eller sidelengs, ikke opp og ned fordi det ikke er en naturlig belastning for hundens nakke! Slipp leken innimellom så hunden innser at den bare er morsom når du henger fast i andre enden.

Kast deg på bakken og rull sammen i en glad brytelek, hunden kommer knapt til å tro sine egne øyne – og elske det!

Premierunde

Å lære nye ting er like stimulerende for hunden som for deg. En sterk følelse av mestring øker prestasjon og selvtillit hos alle individer, og spesielt når vi hele tiden gradvis utfordrer oss ved å lære nye ting.

Tester viser at det som gir maksimal glede for hunden er å finne på ting sammen med husse og matte, faktisk i større grad enn å leke med andre hunder eller å spise. Hva dere vil trene på betyr ikke så mye for hunden, bare dere gjør noe sammen! Om det er å trene lydighet, triks, apportering eller personspor spiller ingen rolle – det viktige er at dere begge synes det er morsomt! Legg inn korte treningsrunder under turen, som en premierunde , så øker du både samarbeid, kontakt og stimulerer massevis.

Ralph&CloePlay

Hva passer deg og din hund?

Selvfølgelig er det rasemesige og individuelle forskjeller å ta hensyn til; noen hunder behøver mer fysisk stimulanse, andre mer mental, noen er ikke så sosiale – så dette er en anbefaling til alle for å få gode råd og tips til å bli inspirert av. Om det passer dere best å lese kveldsavisen i stedet for morgenavisen – så gjør dere det, om dere ikke har en skog i nærheten hvor hunden kan springe løs – lek jaktlek i hagen, om dere ikke har faste kompiser dere kan møte hver dag – gå en lang tur med bestekompisen i helgen. Er det dårlig vær kan dere gjøre mange av øvelsene inne!

Sett sammen deres eget turopplegg med det dere synes er aller morsomst!

Les mer her hva som skjer internt i hunden din, når vi stimulerer riktig! «Få hunden ned i gear» Betina Sabinsky

For tips og råd om hva du kan finne på i løpet av turen – følg med på Funny Walks!

Del gärna vidare
GoodDog Contact
©2024 Gooddog.no - All rights reserved