GoodDog

Hva du skal gjøre hvis hunden din blir angrepet av en annen hund

– et langt, men viktig innlegg

Få ting er mer skremmende enn å se hunden sin bli angrepet av en annen hund. Det har dessverre skjedd meg altfor mange ganger – og jeg vet hvor hjelpeløs, sint og redd man kan føle seg, enten det ender med skader eller «bare» et kraftig stress for både hund og menneske. Derfor vil jeg dele noen konkrete råd som kan hjelpe deg å forebygge slike situasjoner, eller håndtere dem hvis de først oppstår.

Så hva kan du gjøre for å unngå at hunden din blir angrepet? Og hva bør du gjøre dersom det skjer?

Hunder kan angripe av mange ulike grunner – for eksempel på grunn av territorieforsvar, ressurser som mat eller leker, manglende erfaring med andre hunder, eller fordi de er redde. Uansett årsak: den beste beskyttelsen for både deg og hunden din er god forebygging. Samtidig vet vi at ting likevel kan gå galt – og da er det viktig å være så forberedt som mulig. Husk at ingen situasjon er helt lik, og at din egen sikkerhet alltid må komme først.

Forebygging – hva du kan gjøre hvis du ser en hund komme mot dere
Disse strategiene bør trenes på i forkant, slik at de kan brukes rolig og effektivt uten å stresse hunden din.

– Sjekk utstyret før dere går ut. Selen og båndet må være trygge og pålitelige. Sørg for at hunden ikke kan vri seg ut av selen, og at klips og ringer tåler belastning.
– Vær bevisst på omgivelsene. Mange hendelser skjer i områder med løse hunder. Jeg unngår hundeparker med mindre de er rolige og jeg kjenner hundene som er der.
– Snu og gå rolig bort. Ha godbiter klare foran hundens nese, og gjør en rolig U-sving i motsatt retning. Ikke løp – det kan trigge jaktatferd hos den andre hunden.
– Rop på eieren. Hvis du ser en løs hund komme mot dere, rop på vedkommende og be dem hente hunden sin. Om de ignorerer deg eller sier «han er vennlig», kan du prøve å rope: «Hunden min er smittsom!» – det får ofte folk til å reagere.
– Ha alltid med godbiter. Hvis en hund nærmer seg, kast en stor neve godbiter mot den. Det kan stoppe og distrahere den lenge nok til at du kan flytte dere i trygghet.
– Plasser hunden bak deg. Stå stødig og prøv å holde avstand mellom hundene. Få hunden din bak deg, strekk ut hånden i en tydelig STOPP-gest og si høyt «GÅ HJEM!» eller «SITT!». Mange hunder reagerer på stemmebruk. Kast godbiter mot den andre hunden for å forsterke distraksjonen.
– Bær med deg en paraply. Å sprette opp en paraply kan skremme en hund og samtidig fungere som fysisk og visuell barriere. Tren hjemme først så din egen hund ikke blir redd – gjør det til en lek med godbiter hver gang paraplyen åpnes.
– Veive båndet i sirkler som en lasso. Hvis båndet er langt nok (eller du har med en ekstra line), kan det virke avskrekkende på en hund som kommer løpende mot dere. En ekstra line kan også brukes til å sikre en løs hund midlertidig.
– Lag høye lyder. En bærbar fløyte, trykkluftspray eller annet som lager en kraftig lyd kan avbryte en farlig situasjon – men husk at det også kan skremme din egen hund.

Hvis du har en liten hund
Tren på å raskt og rolig løfte opp hunden. Husk å holde hunden tett inntill kroppen og snu deg rundt så en angripende hund ikke hopper opp og glefser etter hunden som blir løftet. Ha oversikt over steder du kan plassere din egen hund for å skjerme henne visuelt og fysisk – f.eks. oppå et gjerde, et lasteplan, i en bil eller til og med i en søppelkasse med lokk. Det høres kanskje rart ut, men det kan redde liv ved å gjøre hunden både usynlig og mindre hørbar.

Hva du kan gjøre hvis hunden din blir angrepet
– Hold deg så rolig som mulig. Skriking og kaotiske bevegelser kan forverre situasjonen.
– Let etter en barriere. Kan du løfte hunden din opp på noe? Finn en dør, port, bil eller et annet skille som kan beskytte henne.
– Prøv å skremme den angripende hunden. Bruk høye lyder, slå gjenstander sammen, eller kast noe på bakken ved siden av den.
– Bruk vann. En hageslange, bøtte med vann eller vannflaske kan bidra til å bryte opp situasjonen.
– Kast noe over hodet på hunden. En jakke, teppe eller lignende kan forstyrre fokus og gi deg mulighet til å skille dem.
– Når hundene er atskilt – få din hund bak en fysisk barriere så raskt som mulig.

Hva du ikke bør gjøre
– Ikke grip etter hunden eller i halsbåndet. Risikoen for at hunden biter deg er høy.
– Ikke prøv å åpne munnen med hendene.
– Ikke slå eller sparke på hundene.
– Ikke dra hundene fra hverandre. Det kan forårsake alvorlige rifter og skader.

Etter angrepet
– Kontakt veterinær med en gang. Selv små bitt kan gi alvorlige infeksjoner.
– Bytt kontaktinformasjon med den andre personen.
– Meld hendelsen til lokale myndigheter, særlig hvis den andre hunden var løs eller har vist aggressivitet tidligere.
– Gi hunden din ro og trygghet. La henne hvile hjemme noen dager, og unngå sosiale situasjoner til hormonene har stabilisert seg.
– Hvis du har trygge hundevenner så introdusere disse for å reparere den dårlige opplevelsen.
– Ta hensyn til atferdsmessige reaksjoner. Noen hunder blir redde, utrygge eller reaktive etter et angrep. Det kan være verdifullt å få hjelp fra en atferdsspesialist i ettertid.

Hvis du har en reaktiv hund
– Søk hjelp tidlig. En kvalifisert trener eller atferdsspesialist kan forklare hva som skjer og gi deg en konkret plan.
– Sikre området hjemme. Det skal ikke være noen risiko for at hunden kan rømme.
– Sjekk alt utstyr jevnlig. Sele og bånd skal passe godt og være både komfortable og solide.
– Tren på å bruke munnkurv. En munnkurv er et trygt og verdifullt hjelpemiddel, både for hunden og for omgivelsene.
– Unngå risikofylte steder. Hold dere unna hundeparker, utekafeer og andre områder med mange hunder samlet.

Til deg som har opplevd dette – eller frykter at det kan skje
Å oppleve et hundeangrep er vondt, sjokkerende og dessverre altfor vanlig. Du gjør allerede noe viktig ved å lese, lære og forberede deg. Ved å trene på forebyggende strategier og vite hva du kan gjøre i en krisesituasjon, gir du både deg selv og hunden din de beste forutsetninger for å være trygge – både fysisk og følelsesmessig.

Du fortjener å føle deg trygg på tur, og hunden din fortjener å bli beskyttet. Vær snill med deg selv hvis du blir usikker, sint eller lei deg – det er helt normalt. Det er aldri din feil når andres hunder utgjør en risiko. Jeg håper du aldri trenger å bruke noen av rådene i dette innlegget. Men hvis du gjør det – vit at du har gjort ditt beste.

Ta vare på deg selv, og vær din hunds beste venn.

Del gärna vidare
GoodDog Contact
Kurs, privattime, atferdsspesialist
©2024 Gooddog.no - All rights reserved