GoodDog

Livline – eller liv i line?

Tenk deg et liv med en snor rundt halsen …

Scenario 1

Du går ned Karl Johan på en travel shopping-lørdag. Du er glad og du vil så gjerne gå inn i alle skobutikkene, hilse på venner du ser på den andre siden av gaten, og kjøpe pølse eller is i kiosken.

Men nei!! Noen har puttet en snor rundt halsen din, noen som har en helt annen agenda enn du – og nå gjelder det bare å henge med i svingene! Sikksakk mellom store trampende føtter, barnevogner og kafébord – og er du ikke rask nok, da rykker det til i halsen, så hele kroppen slenger med.

Scenario 2

For noen uker siden opplevde du noe ubehagelig, du ble kjemperedd da en mann i skinnjakke skremte deg i parken på vei hjem en sen kveld. Hver gang du nå ser en mann i skinnjakke så kommer minnet og redselen krypende tilbake etter den skumle kvelden. Du gjør alt du kan for å unngå å bli redd igjen, så når du ser en mann i skinnjakke går du en annen vei, bytter til den andre siden av gaten, og om mannen stirrer på deg roper du: «Hold deg unna, jeg er redd!»

Tenk deg denne situasjonen med et snøre rundt halsen – du kan ikke snu, du kan ikke komme unna, du kan kanskje ikke en gang rope – fordi du sitter fast i halsen, så du kan hverken puste eller prate.

Disse scenarios er dessverre ikke bare illustrasjoner, men veldig, veldig vanlige i hundens verden.

Livline

Av alle de unaturlige tingene vi utsetter våre hunder for, er dette en av de jeg synes er mest ubehagelig å måtte gjøre hver dag. Vi setter de fast i en snor! Det er jo i bunn og grunn for å hjelpe dem så de ikke skader seg i det unaturlige miljøet vi plassert dem i; en livline for å guide dem mellom biler, mennesker og andre hunder. Men om det nå er en line for å hjelpe hunden, skal den ikke da være så lite ubehagelig som bare mulig?

Hvordan lærer vi små barn å være trygge i trafikken, ikke i halsbånd i hvert fall. Det ville jo INGEN akseptert. Men, hvorfor bruker vi ikke sele på små barn for å holde de trygge? Det er et resultat av hva samfunnet aksepterer som normalt, eller ikke. Og det er akkurat hva denne blogg ønsker å adressere; hvorfor aksepterer vi å putte et snor rundt halsen på hunder, når vi vet at sele er tryggere?

Gå i bånd

Når valpen er liten vil den utforske verden, og det er vårt ansvar å beskytte den mot farlige situasjoner, lære den å følge oss og våre rutiner. En hund følger naturlig snuten sin og tilpasser farten etter hvor interessant den nye lukten er. Når hunden går tur med oss og er i bånd må den venne seg til at vi er håpløst trege (og det er jo ganske naturlig siden vi bare bruker to av våre fire ben, tenker kanskje hunden) og vi har dessuten den kjedelige uvanen at vi aldri følger de spennende luktene, men bare går rett frem bortover asfalten.

Hunden får ikke springe rundt og utforske hverken mennesker, hunder, katter eller søppelbøtter. Den skal bare gå reeeeeeettt frem og snuse bittelitt på det som tilfeldigvis dukker opp akkurat der. Sukk!
Hvordan trener mange så sine hunder til å tilpasse seg denne begrensede og unaturlige øvelsen? Jo, ved i tillegg gjøre det riktig ubehagelig å sitte fast. Rykke, kjefte, slite og dra – tror du hunden synes det er morsommere å gå i bånd nå?

Eller – for de riktig uforstående – strupehalsbånd! Hvorfor tror dere en hund med strupehalsbånd drar så forferdelig? Om noen satte et metallkjede (eller et retrieverbånd!) rund en av mine mest følsomme kroppsdeler, da ville jeg og forsøke å komme meg så langt bort fra den personen som mulig.

Skrekkeksempel nummer 1: Flexiline pluss strupehalsbånd. Kombinasjonen av et bånd som lærer hunden å dra pluss et halsbånd som skal forhindre at hunden drar. Da er det ikke helt enkelt for hunden å skjønne hva som faktisk lønner seg.

Halsbåndskader

Ikke bare sunt fornuft viser på at bruk av halsbånd er potensielt ubehaglie, det kommer også fler og fler forskningstudier som viser på at de aller fleste hunder lider av ubehag som følge av bruk av halsbånd. Struperøret blir sammentrykt, nakkevirvlene belastes, nervetråder kommer i klem og blodtilførselen til hjernen minsker. For å motvirke ubehaget av halsbåndet spenner hunden musklene i halsen, og spente muskler i nakken rleder til smerter, belastning og kanskje til og med hodepine – akkurat som det ville gjort for oss. Det er jo en god grunn til at alt av sikkerhetsutstyr vi bruker på mennesker puttes rundt kroppen, ikke halsen!

En studie utført på 350 hunder av den norske veterinæren Are Thoresen påviste nakkeskader hos 78% av hundene. 98% av disse brukte halsband, ikke sele.

En studie utført på 400 hunder av den svenske hundepsykologen Anders Hallgren påviste nakkeskader hos 91% av de hundene som ble utsatt for «rykk og napp» i bruken av halsbånd.

Inget halsbånd som ble testet ga et trykk som ble ansett som lavt nok til å redusere risikoen for skade ved trekking. Carter et al.

Selv om man ikke aktivt bruker «rykk og napp» ved bruk av halsbånd vil det alltid bli en påvirkning på hals og nakke som hunden springer rundt for å snuse, hilse eller fange løv i lufta. Samme hvor flink hunden er til å gå rolig i bånd blir det en unødvendig og potensielt farlig belastning ved bruk av halsbånd.

Tess Erngren, GoodDog, hund, kurs, hundekurs, valp, valpekurs, hundetrening, problemadferd, problematferd, positiv, hverdagslydighet, lydighet, hundepsykolog, yrkesutdanning, yrkesutdannelse, foredrag, hundetreff, hundepass, ferie, camp, klikker, privattrening, hundeinstruktør

Bruk sele!

Så, for å unngå unødvendig risiko så bruker vi sele! Ved bruk av en veltilpasset sele fordeles trykket på en større del av kroppen som ikke er så utsatt som halsen, det blir mindre ubehagelig og skadelig for hunden. Det beste er å bruke flere forskjellige seler, så eventuell belastning varierer og derfor minimerer belastningsskader. Hunder klarer dessuten helt fint å lære at det lønner seg å trekke i en tilpasset trekksele, men det lønner seg å gå rolig i en gå-sele. Dette lærer de ved at for eksempel hastigheten eller miljøet er forskjellige. Det kan oppleves som ubehagelig for hunder som ikke er vant ved å bruke sele fra de er små å ta de på, men dette er relativ enkelt å trene på, og absolutt verdt tiden du legger på det.

Når vi vet bedre så gjør vi bedre

Jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å lese dette om du, fordi du ikke visste bedre, har brukt halsbånd på hunden din i mange år. Jeg har vært der selv! Det tok et par år mitt tidlige hundehold før jeg skjønte hvor skadelig det kunne bli. Men så fort jeg gjorde det så sa jeg unnskyld til mine hunder, og begynte trene på å frivillig ta på sele. Jeg har også hatt en hund som, grunnet vondt i ryggen, selv valgte halsbånd de dager hun hadde mye smerter. Da brukte vi det, men jeg så til at jeg ikke måtte koble til et bånd de dagene, for å minimere ytterligere ubehag.

Også på de hunder som jeg for det meste kan ha løse bruker jeg alltid sele. Dette for å gjøre det til den nye normalen og gjøre bruk av halsbånd til unntaket. Hvis jeg går rundt med hunder i halsbånd, uansett hvor godt trent de er med liten risiko for å skade seg, så risikerer jeg også å normalisere bruk av halsbånd for andres hunder som har stor risiko for å skade seg. Så lenge det ikke er en situasjon der det er bedre for hunden min å bruke halsbånd, så vil jeg heller ikke gjøre det, kun fordi det er enklere for meg.

La oss alle gå foran som gode eksempel og unnvike bruk av halsbånd til sele er den nye trygge normen!

Tenk på!

• Gå i bånd motiveres mest effektivt ved belønningsbasert trening

• Må du bruke halsbånd (det kan f eks være tilfelle at hunden har vondt i ryggen) skal det være så bredt at det dekker minst 2 nakkevirvler og prøv å ikke feste noe ved halsbåndet.

• Valpen, som enda ikke har lært å gå i bånd, og vars nakke er ekstra følsom, skal aldri bruke annet enn sele, det kan gi skader for livet.

• En god sele skal være tilpasset til akkurat din hunds kroppsfasong (men en dårlig tilpasset sele vil fortsatt være mindre skadelig enn halsbånd).

• Bruk vanlig bånd så hunden lærer på hvilket avstand dere går tur sammen.

• Bruk bånd med strikk så det blir mindre press på kroppen, også i sele.

• Tren på gå i bånd plus trygg innkalling så hunden kan gå løs så mye som mulig.

Lykke til med treningen, og takk for at du putter din hunds trygghet først!


Referenser
Canine collars: an investigation of collar type and the forces applied to a simulated neck model
https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1136/vr.105681

Pressure and force on the canine neck when exercised using a collar and leash
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451943X19301334

Dog Pulling on the Leash: Effects of Restraint by a Neck Collar vs. a Chest Harness
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2021.735680/full

An Investigation of Force Potential Against the Canine Neck Associated with Collar Use
https://www.proquest.com/openview/e459042f54ed793f4569cee83743a90b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

A Systematic Review of the Biomechanical Effects of Harness and Head-Collar use in Dogs
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/759258v1.abstract

Del gärna vidare
GoodDog Contact
©2024 Gooddog.no - All rights reserved